Godina i ljubav 1963.


Po svemu sudeći ta zima 1963. godine ostaće upamćena kao jedna od najhladnijih u Velikoj Britaniji, to jest od 1659. godine kada je prvi put uvedeno mjerenje, i samo će dvije zime u tom dugom periodu računanja vremenske prognoze biti hladnije od nje.

Te zime će mlada američka spisateljica Silvija Plat, jedanaestog februara izvršiti samoubistvo u Londonu trovanjem plinom, stavivši glavu u rernu i tako završivši svoj kratki život.

Pedeset sedam godina kasnije, jedan mladi student počeće da piše esej o nesrećnoj umjetnici, esej koji će mu dosta promijeniti život.

O njemu ću prvi put čuti od svog prijatelja, a njegovog cimera iz sobe, nekih godinu dana poslije samoubistva. Sjedjeli smo na klupi ispred zgrade u kojoj sam stanovao kada je počeo da mi govori detaljnije o njemu. Slušao sam priču od početka do kraja trudeći se da pokažem što je moguće više interesovanja.

Njegova sudbina počinje da bude zanimljiva onog dana kada od profesora dobija da napiše rad o životu i književnom djelu Silvije Plat. Tada će u ogromnoj fakultetskoj biblioteci za jednim stolom slučajno ugledati staru poznanicu iz srednjoškolskih dana, mahnuće joj bez neke posebne namjere ili cilja, sjetivši se odmah da mu se nekada jako sviđala, krajem srednje škole.

Sješće diskretno pored nje, ona će u tom trenutku prelistavati neke časopise iz medicine i farmacije. Stigla je na fakultet prije dva dana, tu je da obiđe prijateljicu koja studira istoriju umjetnosti i prenese joj pozdrave od njene porodice. Poštujući pravilo tišine, otići će do malog restorana nekih dva kilometra udaljenog od fakulteta i sve ono što je uslijedilo poslije toga biće, nažalost, pokazaće vrijeme, samo jedna velika zabluda, doživljaj svijeta koji nikada nije ni postojao, koji je student stvorio u svojoj glavi, jedan uzaludni promašeni zanos, jedno veliko uzaludno nadanje.

Sat je pokazivao šest sati popodne kada su ušli u restoran, a noć je već uveliko prekrila grad kada su poslije devet izašli napolje. Restoran je bio prepun studenata, ljudi svih generacija, na drugom kraju velike sale sjedjelo je par studenata iz njegove grupe. Studentu je vrijeme toliko brzo prošlo, toliko je toga ispričao, doživio, čuo zanimljivog od djevojke, da mu je falilo vremena, riječi, pokreta, da sve to objasni, ispriča, dočara, i ostao bi on još duže tamo da mu nije rekla da mora krenuti u devet da bi vozom stigla što ranije kući. Djevojka je sve to, kasnije će se ispostaviti iz njenog iskaza, doživjela kao još jedan sasvim običan razgovor, kao jedan od hiljadu drugih razgovora, koji joj nije donio ništa posebno, niti probudio u njoj bilo kakve posebne emocije. U njemu nikada nije vidjela potencijalnog partnera, niti muškarca pogodnog za vezu, brak, pa čak ni avanturu, jer je imao nešto duboko skriveno u sebi što mu je smetalo da bude do kraja privlačan i atraktivan ženama.

Student će sa druge strane biti uhvaćen u mrežu ljubavi, u to neobjašnjivo klupko koje će ga za manje od dva mjeseca dovesti do fatalnog ishoda.

Tog dana će se njih dvoje rastati na glavnoj željezničkoj stanici udaljenoj par stanica vožnjom metroom, što će on kasnije na putu do studentske sobe veoma teško podnijeti, sa tužnim oborenim pogledom, ali sa osjećajem čudno lijepe božanstvene energije koja čini da lebdi opijen ljubavlju. Cimeru će kasnije više puta ushićeno prepričavati ovaj doživljaj, jedva čekajući da je ponovo vidi i konačno zaprosi.

Njegova sreća reflektovaće se puno većim angažmanom i zalaganjem na fakultetu, raznim pitanjima i teorijama koje bude prezentovao svojim kolegama i profesorima, ali ubrzo poslije tog početnog ushićenja, kako su dani i nedjelje prolazili, svjedočiće kasnije njegov cimer pred policijom, sve je više bivao tužniji i bezvoljniji. Šetao bi po gradu do kasno u noć, nikome ne govoreći gdje ide.

Potrajalo je sve to do kasno u jesen, kada je jedno jutro cimer zatekao studentov uredno spremljen krevet, radni sto, ormar i poruku – Vraćam se za par dana. Ne brini. Pozdrav.

Pročitao je poruku par puta, ništa neobično to nije izazvalo u njemu, mali papir ispisan flomasterom presavio je i bacio u kantu za đubre misleći da oni sada zajedno negdje uživaju u svojoj ljubavi.

Kada se vratio na fakultet, bila je oblačna i hladna srijeda. Na njegovom licu se mogla vidjeti određena doza optimizma i sreće, pa je zato i odlučio da ga ništa ne pita u vezi djevojke. Pozdravili su se, uz studentov komentar da će preskočiti ručak jer je već ručao na putu do fakulteta. Kako je te srijede student uspio da unese pištolj u sobu i gdje ga je nabavio, biće pitanje koje će ostati bez odgovora.

Četiri dana do svoje smrti, računajući i dan kada se vratio, provešće sasvim uobičajeno, posjećujući skoro sva predavanja i vježbe predviđene studentskim programom. Par studenata sa kojima je proveo to vrijeme takođe će svjedočiti da ništa sumnjivo nijesu mogli primijetiti, osim što je bio dosta povučen i rezervisan u odnosima sa njima, to se jasno moglo osjetiti iz njegovom ponašanja, ali ništa nije moglo nagovijestiti takav ishod. Svi iz njegove grupe bili su zgroženi onim što je uradio. Sljedećih nekoliko nedjelja njegovo samoubistvo bilo je ključna tema na čitavom univerzitetu, sve dok i posljednji student nije saznao da je sve to uradio zbog velikog ljubavnog razočaranja koje je doživio.

Prije samoubistva posjetio je biblioteku, vratio nekoliko knjiga, a onda se oko sedam sati uveče zaključao u sobu. Kada su poslije dugog kucanja i lupanja na vrata provalili u njegovu sobu, u subotu dvadesetog decembra oko deset sati uveče, zatekli su užasan prizor, njegovu krvavu glavu spuštenu na radni sto prekriven brojnim papirima. Nije bilo znakova života. U sobi je tekla lagana muzika. Pucanj kojim je okončao svoj život nijedan student nije čuo. Ispod njegove glave, na radnom stolu, stajao je napisan i završen seminarski rad o životu i radu američke književnice Silvije Plat. Koliko mu je njen tužni životni kraj dao ideju da i on slično završi – nikada nećemo saznati.


Stefan Ivanović



Stefan Ivanović rođen je 29. 9. 1989. godine u Podgorici. Diplomirani je pravnik i pisac. Do sada je objavio roman pod nazivom Supruga 2015. godine. Pored toga ima još nekoliko napisanih i neobjavljenih romana.

 

No comments:

Post a Comment

Granica

Ovom prilikom čitaocima predstavljamo neke od priča koje su pristigle na konkurs za kratku priču pod nazivom Granica . Konkurs je realizovan...