Retrospektiva iskustvenog

Teški treni izvitoperene svakodnevice. Sjedjela je na pločniku poduprijeta ruksakom u kojem se nalazio čitav njen život. Nosim cijeli život na svojim plećima – znala je da kaže malobrojnim prijateljima u nekim, sad već davno minulim vremenima. Osluškivala je kišu kako dobuje po pločniku nijemo posmatrajući ubrzani bat koraka unezvijerenih prolaznika. Inkubacioni period ustaljenog miksa melanholije i zluradosti dominirao je nad čitavim njenim bićem.

Umjetnica bez tračka sredstava, vječito pokušavajući da svoje poruke prenese u pulsirajući etar vaseljene. Gladna, žedna i bosa: kremenit amalgam deprivacionih stanja, a tako neodvojivo vezanih za podneblje u kojem je obitavala. U njenom krajnjem slučaju bez amplitude boljitka u vidokrugu skorije budućnosti. Svako ko je iole dobio mogućnost susreta sa djelima ove visprene djevojke, imao je samo riječi hvale za otjelotvorenja te neprikosnoveno jedinstvene vizije koju je baštinila. Međutim, kao što to obično i biva, kvalitet je jedno, a potražnja za navedenim sasvim drugo. Došla su neka drugačija vremena, neke nove prakse. Štancovani amorfni kvantitet svakojakih tričarija preuzeo je ulogu orijentira u svijetu ponude. Potražnja je samo kradomice išla u korak sa tim.

To ju je morilo. Često je tonula u paragone sa sopstvom. Čak ni u najdubljoj pukotini sadržaja tog skrivenog kutka u mračnom uglu uma, iznenadna bitka nije uzimala svoj danak. Njen Ego i Alter Ego su u smrtonosnom ropcu. Svaki u svom uglu ringa, odbijajući da se pokloni onom drugom. Kao protivrječnost svemu nelogičnom stoji prigovor savjesti: taj mukli šapat trijumfa racionalnog. Uzlazna putanja apsurdnosti: kontinuirana do u beskonačnost, kontradikciji je otvarala put. Duboko zakopan u duši, isprepleten u niti svakoj – osjećaj spoznaje preplavljuje. Ustreptali, nehajni nemir melanholijom duboko ispunjava iznenadno iskreirani trenutak. U smjelom trenutku osame, istina se pokajnički otjelotvoruje: isplivava iz dubina tmine. Erupcija doživljava klimaks. Saznajni momentum preuzima svu kontrolu nad grozničavim bićem. Opaka i surova istina kojoj đavo ne da mira, te isplivava na površinu svakog bogovjetnog dana; iznova i iznova vraćajući se sve razornijom za odveć načeto tkivo tankoćutne ljudske duše.

„To je život“, mislila se u sebi, praveći retrospektivu introspektive, „ili se uklopiš ili te preklope“!


Dušan Pejaković


Dušan Pejaković (1991. god.) je mladi književni autor, nastanjen u Podgorici. Magistrand Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, volonter, socijalni preduzetnik, novinar dopisnik i književni autor. Osim na jezicima balkanskog jezičkog područja, stvara i na engleskom, italijanskom i španskom jeziku. Objavljivan dosad u preko 50 zbornika i antologija poezije i proze širom svijeta, i to na sva 4 jezika kojima se izvorno služi pri samom stvaralačkom procesu. U istom, njegova djela su objavljivana i u više desetina književnih časopisa i sličnih publikacija, što na regionalnom, što na internacionalnom nivou. Dobitnik je mnoštva nagrada i priznanja za svoje literarno stvaralaštvo, mahom regionalnog i internacionalnog profila. U julu 2020. godine, izdao je knjigu poezije Unrest of lucidity, izvorno pisane na engleskom jeziku, što dodatno predstavlja rijedak oblik publicistike na geografskom području ovog dijela Evrope. Njegova druga knjiga poezije Silueta nedosanjanog sna u izdanju ,,Obodskog slova, objavljena je u novembru 2020. godine. Februara 2021. god., objavljuje i svoju treću knjigu, unikatno trojezično poetsko djelo pod nazivom Polyphony of life. Novembra 2021. godine objavljena je i njegova četvrta knjiga Poetry of the microcosm. Fragmentarno, njegova poezija je prevođena na sljedeće jezike: engleski, italijanski, španski, portugalski, slovenački, ruski, francuski, njemački, bengali i kineski jezik; a u planu su i mnoge druge međukulturne saradnje i novi prevodi. Osim poezije i proze, ovaj autor se takođe bavi pisanjem esejistike i analitičkih tekstova iz domena struke. Trenutno radi i na ostvarenju zbirke kratkih priča i novela, kao i na jednom novokoncipiranom esejističkom djelu iz domena sociologije kulture.

 

No comments:

Post a Comment

Granica

Ovom prilikom čitaocima predstavljamo neke od priča koje su pristigle na konkurs za kratku priču pod nazivom Granica . Konkurs je realizovan...